تحلیل رمان عقاید یک دلقک اثر هاینریش بل

رمان عقاید یک دلقک اثری مشهور از نویسنده ی بنام آلمانی، هاینریش بل است. این رمان در ایران توسط محمد اسماعیل ‌زاده و شریف لنکرانی به فارسی ترجمه شده است. ماجرای رمان عقاید یک دلقک روایت داستان زندگی دلقکی است که معشوقه اش او را ترک کرده است. دلقک به خوردن الکل روی آورده است. او در تنهایی خود زندگی گذشته و حال خود را روایت می کند. در ادامه با تحلیل رمان عقاید یک دلقک با نت نوشت همراه باشید.

 

تحلیل رمان عقاید یک دلقک

در تحلیل رمان عقاید یک دلقک می توان گفت که هاینریش بل با جهان بینی وسیع و همچنین شخصیت پردازی عمیق در این اثر، ادبیات آلمان را دچار تحول کرده است. عقاید یک دلقک به شکل اول شخص توسط شخصیت اصلی رمان، هانس شینر روایت می شود. او که در زندگی عاطفی و کاری خودش سیر نزولی را طی می کند، در گذشته و حال خود به نوعی واکاوی انجام می دهد. در این واکاوی ما با جنبه های مختلف شخصیت اصلی و همچنین شرایط اجتماعی سیاسی جامعه آشنا می شویم و در جریان آن قرار می گیریم.

تحلیل رمان عقاید یک دلقک اثر هاینریش بل

 

در تحلیل عقاید یک دلقک می توان گفت که این داستان به علاوه ی تمام وجوه خود دارای یک نوع صداقت است. شخصیت اصلی داستان تمام اتفاقات و پیشامدهای زندگی خود را به گونه ای ناب و بدون سانسور، آنطور که انسان تنها ممکن است با خودش صحبت کند، روایت می کند. او تنها در چند جای داستان با شخص دیگری از جمله پدرش گفتگو می کند. در تحلیل عقاید یک دلقک می شود گفت که هانس شینر بدون آن که عقایدش را در بوق و کرنا کند و یا مانیفستی ارائه کند، به همه چیز در زمانه ی خودش اعتراض و حتی حمله می کند. او سرمایه داری، کمونیسم، نازی ها و بسیاری از عادات و مناسبات انسان ها را زیر سوال می برد. او بیش از هر چیز قوانین مذهب کاتولیک را به چالش می کشد. او مدت ها با زنی که عاشقش بوده زندگی می کرده است اما قوانین کاتولیکی با قدرت خود توانسته تا زندگی عاشقانه ی این زوج را نیز تحت تاثیر قرار دهد و در نهایت به عقیده ی شخصیت اصلی آن را برهم بزند.

ممکن است که حملات هانس شینر به هر چیز در اطراف خود مخاطب خود را دچار نوعی دلزدگی و حتی گیجی کند اما سوال اینجاست که این گیج شدن و به فکر فرو بردن مخاطب توسط نویسنده عمدی بوده است یا خیر. در تحلیل عقاید یک دلقک این موضوع هم می تواند نقطه ی قوت رمان محسوب شود و هم نقطه ضعف آن. این موضوع بیشتر به دیدگاه خواننده و یا تحلیلگر رمان بستگی دارد. اگر مخاطب یا خواننده تنها تمایل دارد قصه ای را بشنود و درگیر آن شود ممکن است در میانه ی کتاب دچار اندکی ملال شود اما اگر مخاطب با دید تحلیلی تر به اثر نگاه کند می تواند اثر را قابل تامل تر و تاویل پذیر تر نیز ببیند.

 

در تحلیل عقاید یک دلقک باید به این نکته توجه داشت که هاینریش بل به هیچ عنوان قصد ندارد تا دیدگاه های خود و حرف هایش را در دهان شخصیت اصلی رمانش قرار دهد. او با طرح یک موقعیت و خلق یک شخصیت، تضاد و تعارض هایی را پدید می آورد که با شرح و بسط آن ها هیچ احتیاجی به زیاده گویی و مانیفست دادن وجود ندارد. عقاید یک دلقک مورد اقتباس سینمایی نیز قرار گرفته است.

نام فیلمی که با اقتباس از رمان عقاید یک دلقک ساخته شده است، عقاید یک دلقک (فیلم ۱۹۷۶) است. این فیلم به کارگردانی وویکش یاسنی ساخته شده است. گفتنی است که هاینریش بل از نویسندگانی است که جایزه نوبل ادبیات را دریافت کرده است. یکی از ناشران عقاید یک دلقک در ایران نشر چشمه است که این کتاب را سی و هفت با تجدید چاپ و روانه ی بازار کرده است.

 

منبع نوشته:نت نوشت

درباره نویسنده

مطالب مرتبط

نظر بدهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*